Kosmetikos ingredientų pradžiamokslis. 2 dalis - Viskas ką reikia žinoti apie silikonus

by - 14:43


Silikonas tikrai visiems girdėta ir pažįstama medžiaga, dalyvaujanti ir namų remonto darbuose, ypač gerai žinoma kaip izoliacinė medžiaga, naudojamas chirurgijoje įvairiems implantams, buities produktuose ir kas be ko vienas iš populiariausių ingredientų kosmetikoje. Todėl šiandien ir noriu plačiau apie tuos silikonus pakalbėti - kaip juos pastebėti ingredientų sąraše, kokią paskirtį jie atlieka, dėl ko jie dedami į kosmetiką, kokią žalą ar naudą jie daro ir dar daug kitų dalykų.

Silikonai pačią produkto konsistenciją padaro minkštesne, suteikia tarsi šilkinį, prabangų pojūtį, leidžia produktams lengviau išsisklaidyti. Silikonai dalinai užpildo odos raukšleles, poras, išlygina odą, sukuria barjerą, apgaubia plaukus plėvele, todėl naudojant silikonines priemones oda/plaukai atrodo švelnesni, gražesni, lygesni. Visi šie akivaizdūs pokyčiai dažnai priverčia galvoti, kad wow, tas produktas tikrai veikia, bet, deja, tai tik labai laikinas efektas.

Dažnai per kosmetikos priemonių reklamas skamba šūkiai, kad veido kremas išlygins raukšles, plaukai po šio šampūno taps glotnūs, spindės, lengvai išsišukuos - ten ne magija ar nuostabūs augaliniai ekstraktai, o tiesiog laikiną efektą duodantys silikonai. Ne daug išmanančiam vartotojui suteikiamas žadamas poveikis, nors jis ir tėra laikinas, o gamintojai jaučiasi sutaupę, nes silikonai yra pigi medžiaga. Jau daug kartų įsitikinau, kad didžioji dalis kosmetikos gamintojų nėra suinteresuoti iš tikrųjų padėti odai ar plaukams. Jie labiau linkę naudoti pigius ingredientus, nei gaminti priemones su brangesnėmis žaliavomis, kurių naudojimo terminas gali būti trumpesnis. Tai galioja ne tik pigiems, bet ir itin brangiems prekiniams ženklams.


Svarbu paminėti, kad kosmetikoje yra naudojama ne viena silikono rūšis, o daug. Džiugiausia dalis, kad ingredientų sąraše ieškant silikonų ilgai klajoti nereiks, visi ingredientai pasibaigiantys galūnėmis - cone, -oxane, -conol yra silikonai. Galėtų ir būti taip paprasta, bet kaip ir su visais iš pažiūros panašiai skambančiais ingredientais gali būti painu, nes ne visi silikonai vienodi.

DIMETHICONE galima būtų įvardinti silikonų karaliumi, tai pats populiariausias, dažniausiai ingredientų sąraše sutinkamas silikonas. Daug kur laikomas kaip visiškai saugus ingredientas ewg duomenų bazėje vis dėlto žymimas kaip vidutiniškai saugus, jo pavojingumas žymimas 3 balais iš 10. Vis dėlto FDA šį ingredientą patvirtino kaip saugiu naudoti kasdieniuose produktuose. Chemiškai dimetikono molekulės yra per didelės, kad prasiskverbtų pro odą, todėl kaip minėjau jis tarsi sukuria barjerą, dėl to tai labai populiari medžiaga makiažo bazėse. Šis ingredientas dėl savo cheminės struktūros kimšti porų neturėtų, tačiau, jeigu jums jos ypač linkę kimštis jis gali šiek tiek prie to prisidėti. Šis silikonas yra vienas iš sunkiausių ir tas, kurio sunkiausia „atsikratyti“ - jis atsparus vandeniui. Todėl, plaukų priežiūros priemonėse - šampūnuose, kondicionieriuose, aliejuose jis labai populiarus, tačiau gali apsunkinti plaukus ir galvos odą (apie tai plačiau kiek žemiau).


CYCLOMETHICONE, TRISILOXANE, CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE taip pat visiškai saugūs ir dažnai ingredientų sąraše randami silikonai. Jie neturėtų kimšti porų, atlieka visas tas pačias silikonų funkcijas, nėra atsparūs vandeniui.

CYCLOTETRASILOXANE iš pažiūros dar vienas broliukas praeitiems ingredientams, tačiau jis blogesnis nei pastarieji. Kadangi pavadinimai tokie panašūs, atsiminti lengviausia pagal žodžio vidurį - du saugūs penta ir hexa, o šis ne itin koks - tetra. Yra žinoma, kad ciklotetrasiloksanas gali sukelti endokrininės sistemos sutrikimus, yra toksiškas.


Kiti rečiau sutinkami silikonai (žali - saugūs, gelsvi klasifikuojami vidutinio saugumo) :
Bis-PEG/PPG-14/14 dimethicone
PEG-12 dimethicone/PPG-20 crosspolymer
PEG-10 dimethicone
PEG-10 dimethicone crosspolymer
PEG-12 dimethicone
Bis-PEG-12 dimethicone
PEG/PPG-20/23 dimethicone
Cetyl Dimethicone
Polysilicone-11
Vinyl dimethicone/methicone silsesquioxane crosspolymer
Trifluoromethyl c1-4 alkyl dimethicone
Hexamethyldisiloxane
Caprylyl Methicone
C30-45 alkyl dimethicone

Kaip plastikinė plėvelė, silikonai sukuria barjerą ant odos. Tai gali sumažinti ir kitų priemonių efektyvumą, pavyzdžiui, naudojate micelinį vandenį, kuriame yra silikonų tad nusivalius juo veidą bus sukuriamas barjeras ir ant viršaus dedami serumai, kremai nebeturės tokio efektyvumo, nes negalės pro tą barjerą prasimušti. Negana to, dalis silikonų yra vandenyje netirpūs, tad tai leidžia kosmetikos gamintojams skelbti ilgiau išliekantį efektą, pavyzdžiui kūno kremuose ilgesnį odos drėkinimą. Tas barjeras gali kuriam laikui „užrakinti“ drėgmę, bet taip pat gali sulaikyti ir nešvarumus, prakaitą, bakterijas ir t.t. Taip susidaro puiki terpė vystytis odos problemoms, spuogams. Ilgainiui ant odos naudojant silikoninius produktus sutrinka natūralūs odos drėkinimo procesai, kas galiausiai padidina odos sausumą, smulkios raukšlelės darosi pastebimesnės.


Ta pati istorija ir su plaukais - jeigu kiekvieną kartą naudojami šampūnai, kondicioneriai su silikonais, plaukas ir galvos oda vis dengiamas silikonų sluoksniais, kas atrodo gražiai, bet ilgainiui pradeda alinti plaukus, jiems pradeda trūkti apimties, darosi prigludę prie šaknų. Pradėjus naudoti natūralesnes priemones be silikonų tas efektas pradeda dingti ir dauguma lieka nepatenkinti, nes plaukai lieka šiurkštūs, populiaru sakyti kaip šiaudai. Tada vėl tepame silikonus pamatę tikrąją plaukų būklę ir gaunasi užburtas ratas. Atminkite, kad silikonai negydo, neduoda naudos, o sukuria tik laikiną sveikų plaukų efektą.


Iš asmeninės patirties, silikonų dekoratyvinėje kosmetikoje išvengti man neišeina, tačiau kas liečia veido odos priežiūrą, stengiuosi nenaudoti priemonių su silikonais, nenaudoju plaukams skirtų, silikoninio pagrindo aliejų, šiuo metu nenaudoju ir besilikonį šampūną ir kondicionierių.

Besame ❤

You May Also Like

4 komentarai (-ų)

  1. Butu idomu suzinoti daugiau apie AHA.BHA rugstis,vitamina C☺️

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kada #3 ir visos kitos dalys? Įdomu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greičiausiai nebus, nes nebuvo aktyvumo klausinėjant apie kokius ingredientus rašyti toliau, taip pat šie įrašai surinkdavo mažiau peržiūrų už įprastas apžvalgas, o laiko suėsdavo kur kas daugiau :)

      Panaikinti