Kosmetikos ingredientų pradžiamokslis. 1 dalis - Alkoholiai, SLS, druska

by - 17:37


Kosmetikos ingredientai daugeliui vis dar tamsus miškas. Net nestebėtina, nes kosmetikoje naudojama virš 82 tūkstančių skirtingų ingredientų - kas gi apie visus viską gali žinoti?! Noriu pakalbėti apie dažniausiai sutinkamus ingredientus kosmetikoje ir suteikti nežinantiems truputį informacijos. Su tais kosmetikos ingredientais sudėtinga, kiekvienoje šalyje, sąjungoje yra skirtingi apribojimai, kartais net skiriasi supratimas apie tuos pačius ingredientus, tad internete informacijos galima rasti tikrai nemažai, tačiau pakankamai dviprasmiškos ar kartais nesuprantamos, tenka klaidžioti po daug puslapių, ieškoti ar tai patikima informacija. Tikiuosi mano atmintinė jums suteiks žinių ir šiek tiek atves kosmetikos ingredientų pažinimo link. Tai bus tarsi įrašų serijos, nes apie viską per vieną įrašą neaprėpsiu.

Daugumoje kosmetikos produktų, ne vien dekoratyvinės, o kalbu apskritai, sudėtys būna parašytos kažkur ant pakuotės. Jei priemonė labai pigi ar nedidelė, yra tikimybė, kad sudėties nebus, tad tuomet siūlyčiau googlintis, nes dažnai sudėtis galima rasti gamintojo tinklapyje, prie pačios prekės aprašymo.

Taip pat vienas iš svarbiausių dalykų yra eiliškumas. Sudėtys nėra rašomos bet kaip - jos rašomos mažėjimo tvarka. Jau ne kartą bloge esu pykusi ir minėjusi apgaudinėjimą, kai akcentuojami tarkim naudingi aliejai ar kitos puikios medžiagos, o pasirodo, kad jos nugrūstos į patį sudėties galą, tad naudos iš jų net ir nelabai bus.


ALKOHOLIAI

Įvairūs alkoholiai labai dažnai sutinkami tiek dekoratyvinėje kosmetikoje, tiek prausikliuose, šampūnuose. Yra įsivyravusi neteisinga logika - pamačius sudėtyje bet kokį žodį lydintį žodžiu alcohol - tai viskas, ta priemonė bloga, sausins, dirgins. Tačiau, tikrai ne visi alkoholiai yra blogi. Jeigu sudėtyje matote :

ALCOHOL, (ABSOLUTE ETHANOL; DISTILLED SPIRITS; ETHANOL, ETHYL ALCOHOL; ETHYL HYDROXIDE; UNDENATURED ETHANOL; ABSOLUTE ETHANOL), ALCOHOL DENAT, ALCOHOL DEHYDRATED, ISOPROPYL ALCOHOL, SD ALCOHOL 40-B, SD ALCOHOL 39-C - visi šie žodžiai iš esmės reiškia tą patį, tiesiog alkoholis (paryškinti pavadinimai ingredientų sąraše rašomi dažniausiai), spiritas, kai kurie iš jų denatūruoti. Taip, tai ingredientai, kuriuos galite įsirašyti į blogiečių sąrašą, tačiau jie nėra pats didžiausias baubas kosmetikoje. Nors yra žinoma, kad pažeidžia odos apsauginį sluoksnį, gali sukelti odos problemų, sausinti, dirginti, skatinti odos senėjimą, tačiau tas alkoholio kenkimas per kosmetiką yra žymiai mažiau pavojingas už tą, kurį kelia alkoholinių gėrimų vartojimas.

BENZYL ALCOHOL (BENZENEMETHANOL; BENZYLIC ALCOHOL; PHENYLCARBINOL; PHENYLMETHANOL; PHENYLMETHYL ALCOHOL;BENZENECARBINOL; BENZENEMETHANOL) - labai dažnai sutinkamas, kenksmingesnis už paprastus alkoholius benzilo alkoholis, jo kiekis kosmetikoje ES yra ribojamas. Jis atlieka konservanto funkciją, yra žinoma, kad jis sukelia kontaktinį dermatitą, sausina, pažeidžia odą.

CINNAMYL ALCOHOL - taip pat pavojingas, yra toksiškas. Kosmetikoje naudojamas kaip kvepalų sudedamoji dalis, EU yra ribojamas.

STEARYL ALCOHOL, ARACHIDYL ALCOHOL, POLYVINYL ALCOHOL, BEHENYL ALCOHOL, PHENETHYL ALCOHOL, CAPRYLIC ALCOHOL, OLEYL ALCOHOL, CETEARYL ALCOHOL, CETYL ALCOHOL, COCONUT ALCOHOL, LAURYL ALCOHOL, MYRISTYL ALCOHOL - visi šie alkoholiai yra saugūs, visi yra skirtingi, atlieka skirtingas funkcijas. Jų priemonėse bijoti visiškai nėra ko, labai maža dalis jų gali vos vos padirginti odą, bet jie visi yra klasifikuojami kaip pilnai saugūs.



SLS

Nueikite į paprastą parduotuvę ir žvilgtelėkite į šampūnų bei prausiklių sudėtis. Galiu net lažintis, kad beveik visose sudėtyse kaip antrą ar trečią ingredientą pamatysite SODIUM LAURETH SULFATE arba SODIUM LAURYL SULFATE, nors greičiausiai ir juos abu. Jie labai dažna dalis tų produktų, kuriems reikia putojimo, jie gali būti ir dantų pastose, vonios putose, dušo želėje. Iš tiesų apie SLS yra labai daug gandų, daug šnekos, kad jie gali sukelti vėžį, kad dėl jų įvyksta ląstelių mutacijos, kad tai ta pati medžiaga naudojama grindų plovikliuose, tad ir plaukus plauname faktiškai grindų plovikliais ir dar tikrai begalės kitokių kalbų. Tad kokia ta tiesa ir kuo tie SLS blogi? 


Iš tiesų, jeigu nusiplovus veidą prausikliu pajaučiate sausumą, šampūnui patekus į akis jas graužia ir niežti galvos odą galima kaltinti SLS. Šie plovikliai yra patys stipriausi, lengviausiai naikinantys riebalus, todėl sausina odą, plaunant galvą šampūnais su SLS gali atsirasti pleiskanų, niežėjimas, odos sudirgimas, dermatitas, tai vienas iš tų ingredientų, kurių sunku vengti, bet vengti tikrai reikėtų. SLS teršia požeminius vandenis ir yra toksiškas žuvims ir kitiems jūros gyvūnams, galimai kaupiasi jų organizmuose. Tai iš tikrųjų pesticidas ir herbicidas, jis dažniausiai naudojamas nužudyti augalus ir vabzdžius. Neseniai SLS gamintojai pateikė prašymą, kad SLS būtų įtrauktas kaip pesticidas ekologiniam ūkininkavimui, bet prašymas buvo atmestas dėl jo teršiančių savybių ir žalos aplinkai. Taip pat SLS šildomas išskiria toksinius dūmus - naftos oksidus ir sieros oksidus. Gal karštas dušas su SLS nebeatrodo geras variantas..? SLS turi korozines savybes, tad tikra tiesa, kad jo galima rasti garažų grindų valikliuose, variklių riebalų šalinimo priemonėse ir automobilių plovyklų muiluose.  SLS gamyboje naudojami toksiški tirpikliai, įskaitant kancerogeninius nitratus, kurių pėdsakai gali likti gaminyje, tačiau pats SLS nėra pripažintas kaip vėžį sukeliantis ingredientas, bet yra truputį tiesos už tų gandų. Kai SLS sumaišomas su ingredientu triethanolamine, kuris yra galimai kancerogeniškas, tuomet ir iš SLS gali susidaryti kancerogeninės dalelės.


DRUSKA - SODIUM CHLORIDE


Taip taip, tiek maiste, tiek kosmetikoje druska yra naudojama plačiai. Skirtingai nuo SLS druską galima rasti ne tik šampūnų ir prausiklių sudėtyse, bet ir skystose pudrose, kremuose ir kitose priemonėse. Nesigąsdinkit - druska yra visiškai saugus ingredientas, tačiau šiuo atveju vistiek nėra naudingas. Pagrindinė bėda ta, kad druska turi savybę sausinti tiek odą tiek plaukus, kimšti poras. Prieš pradėdama gilintis į ingredientus ne kartą buvau pagalvojus kokį velnią druska veikia mano šampūne? Nu kam ten jos reikia? O pasirodo, kad druska veikia tiesiog kaip tirštiklis, sutraukiantis ir sutirštinantis mūsų šampūnus ir kitas priemones, kad tekstūra nebūtų per daug skysta. Bijoti druskos kaip ingrediento nereikia, tačiau turint sausą odą arba plaukus vis dėlto siūlyčiau pasieškoti priemonių be druskos arba žiūrėti, kad sudėtyje ji būtų kažkur link galo.

Šių įrašų apie ingredientus serijose man labai reikalingi esate jūs, skaitytojai. Man būtų labai naudinga žinoti, kokie ingredientai jus labiausiai domina, apie ką norite plačiau sužinoti? Kadangi vienu įrašu galiu aprėpti tik kelias ingredientų grupes, labiausiai norėčiau iš pradžių pateikti tas, kurios jus labiausiai domina :)

Šaltiniai
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700215/ALCOHOL_DENATURED/#
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/701377/CINNAMYL_ALCOHOL/#.WY2PyFEjHIU
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700697/BENZYL_ALCOHOL/#.WY2CtVEjHIW
NewsTarget “Popular Shampoos Contain Toxic Chemicals Linked to Nerve Damage” Mike Adams, January 11, 2005 
MSDS Data Sheet for Sodium Lauryl Sulfate
MSDS Data Sheet for Sodium Laureth Sulfate
“OCA & Cancer Prevention Coalition Warn of Hidden Carcinogens in Baby Care” AScribe Newswire, Feb 28, 2007
“Technical Evaluation Report: Sodium Lauryl Sulfate” Compiled by ICF Consulting for the USDA National Organic Program, February 10, 2006
http://www.ewg.org/skindeep
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706025/SODIUM_CHLORIDE/#.WY3v7VEjHIU
http://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/scrub-agents/sodium-chloride.html

Besame ❤

You May Also Like

3 komentarai (-ų)

  1. Labai ačiū už puikų straipsnį! Kai nesuprantu anglų kalbos nelengva susigaudyt ingredientų visumoje, bet tu gelbėji☺️

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai patiko straipsnis, nežinojau jog būna gerų alkoholių, visus brokuodavau iš eilės. Geros naujienos! :) Tik neatradau atsakymo, kurio ieškojau, gal galėtumėte atsakyti? :) kaip druska kemša poras? Ar druska lieka ant odos ar kažkaip specifiškai paveikia odos poras prausimosi metu? Kiek bandžiau anglų kalba ieškoti tai radau vien tik druskos muilo pliusus. Nesuprantu kodel nera jokios info jog druska blogai...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Druskos dalelės miniatiūrinės ir gali užstrigti porose, dėl to literaliai gali jas užkišti :) Dar sausina, o ypač riebi oda kompensuojant tai pradeda gaminti dar daugiau sebumo ir poros dar smarkiau kemšasi. Druska turi penkis balus iš penkių galimų komedogeniškumo skalėje, tai tikrai yra smarkiai kemšantis ingredientas. Tik kaip ir su visais reikėtų atsižvelgti į bendrą vaizdą, visų ingredientų sąrašą, tikėtina, kad žalos nebus jeigu jos mažas kiekis :)

      Panaikinti