Paslaptys kaip lengvai skaityti kosmetikos sudėtis / etiketes

by - 07:00


Net nežinau nuo ko pradėti šį įrašą :) Kosmetikos sudėtys yra gilus gilus miškas ir nors kai kas į jas yra kiek pasigilinęs, daugeliui tai visgi labai sudėtingai atrodantys raidžių kratiniai. Pati sudėtimis domiuosi jau ne vienus metus, kaip esu minėjusi, mane tiesiog erzindavo jog nesuprantu kas tame kosmetikos produkto indelyje yra įdėta, man tai labai įdomu, todėl vis dar nuolat plečiu savo žinias. Aš jokiu būdu nesu chemikė, su šia sfera ir formulių skaičiavimais man niekada nesisekė gerai, bet aš žinau ES kosmetikai taikomus raglamentus ir gaminių žymėjimus. Juk nuolat didėjant kosmetikos pramonei, gamintojai yra labai linkę manipuliuoti vartotojais - kai kuriuos ingredientus išaukštinti, kai kurių aprašymuose nepaminėti, tad kaip įprastam žmogui žinoti ką jis perka? Na, yra tikrai paprastesnis būdas nei 12000 kosmetikos ingredientų iškalimas mintinai, nors pagrindinius, dažniausiai pasitaikančius arba jums vengtinus ingredientus reikėtų atpažinti. Šiame įraše pasidalinsiu keliomis paslaptimis, kurios ne vien turėtų padėti pažvelgti į kosmetikos sudėtis ir etiketes daug paprasčiau, bet ir padėti nepakliūti į gamintojų pinkles.

Na, manau dauguma pažįsta kaip atrodo kosmetikos ingredientų sąrašas. Jis dažniausiai ant pakuotės pažymimas žodžiu Ingredients ir tada seka visos pagal standartinę INCI nomenklatūrą išvardintos medžiagos. Taigi,

  • Sudėčių vertimas
Dauguma sudėčių yra rašomos lotyniškais pavadinimais, tačiau kai kurie ingredientai skliausteliuose parašomi ir anglų kalba, tad gera žinia mokantiems angliškai, nes tai labai palengvina išskaitymą. Pavyzdžiui, galima suprasti jog Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil bus apelsinų žievelės aliejus ar Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil - arbatmedžio lapų aliejus. Deja, tik maža ingredientų dalis turi angliškų įterpinių. Todėl, kad suprastumėt mano įrašą toliau supažindinsiu su vienais iš itin dažnai sutinkamų kosmetikos ingredientų :

Aqua - vanduo
Glycerin - itin populiarus drėkiklis, pritraukia į odą drėgmę
Sodium Hyaluronate - hialurono rūgštis
Xanthan Gum - ksantano guma, skirta sutirštinti tekstūrą
Butylene Glycol - dažnai pasitaikantis tirpiklis
Phenoxyethanol - pats populiariausias konservantas, skirtas apsaugoti priemonę nuo pelėsio, grybelių, bakterijų, taip pratęsiant galiojimo laiką
Fragrance arba Parfum - kvepalai, jų sudėtis yra laikoma komercine paslaptimi, todėl gamintojų nėra prašoma atskleisti sudedamąsias dalis, tad jis gali būti sudarytas net iš daugiau nei 100 skirtingų medžiagų, kurios nėra išvardinamos, dėl to kvepalai gali būti tokie alergizuojantys.
Limonene, Linalool, Geraniol, Isoeugenol, Citronellol, Coumarin, Hexyl Cinnamal,
 - taip pat kvapikliai ir alergenai, tik šie gali būti tiek sintetiniai tiek natūraliai randami eteriniuose aliejuose, gali alergizuoti.
Sodium Laureth Sulfate (SLS) ir Sodium Lauryl Sulfate (SLES) -  broliai plovikliai, putodariai. SLS gali stipriau erzinti odą.

Jeigu kosmetikoje norite vengti ar ieškoti kažkokio ingrediento, deja, nėra kito būdo kaip tik žinoti jo INCI pavadinimą. 

  • Ingredientų eiliškumas
Tikrai yra labai labai svarbu kokiu eiliškumu yra išvardinti ingredientai. Kodėl? Nes jie yra vardinami pagal eiliškumą, mažėjimo tvarka. Tačiau kai ingredientų koncentracija pasiekia 1% ir mažiau, ši dalis ingredientų gali būti vardinama visiškai atsitiktine tvarka. Tad tai, kad pirmo ingrediento bus daugiausia, o paskutinio mažiausia, iš tiesų nėra tiesa, nes ingredientai nemažėja tolygia seka. Tad klausimas, kaip sužinoti nuo kur prasideda tas 1%? Gudrybių tikrai yra.


Tarkime, štai čia yra žymiojo Olaplex No.3 sudėtis. Kaip manote nuo kur prasideda tas 1%?
WaterBis-Aminopropyl Diglycol DimaleatePropylene GlycolCetearyl Alcohol, Behentrimonium MethosulfateCetyl AlcoholPhenoxyethanolGlycerinHydroxyethyl EthylcelluloseStearamidopropyl DimethylamineQuaternium-91Sodium BenzoateCetrimonium MethosulfateCetrimonium ChlorideFragrancePolyquaternium-37Tetrasodium EDTAButylphenyl methylpropionalEtidronic AcidAscorbic Acid (Vitamin C)PhytantriolTocopheryl Acetate (Vitamin E)Aloe Barbadensis Leaf JuicePanthenolSimmondsia Chinensis (Jojoba) Seed OilCitric AcidPotassium Sorbate 

O gi jau nuo konservanto Phenoxyethanol, nes jo EU yra leidžiama tik iki 1%. Prieš tai esantis tirštiklis Cetyl Alcohol taip pat įprastai tėra naudojamas 0.5-6% koncentracija.
WaterBis-Aminopropyl Diglycol DimaleatePropylene GlycolCetearyl Alcohol, Behentrimonium MethosulfateCetyl Alcohol, | PhenoxyethanolGlycerinHydroxyethyl EthylcelluloseStearamidopropyl DimethylamineQuaternium-91Sodium BenzoateCetrimonium MethosulfateCetrimonium ChlorideFragrancePolyquaternium-37Tetrasodium EDTAButylphenyl methylpropionalEtidronic AcidAscorbic Acid (Vitamin C)PhytantriolTocopheryl Acetate (Vitamin E)Aloe Barbadensis Leaf JuicePanthenolSimmondsia Chinensis (Jojoba) Seed OilCitric AcidPotassium Sorbate 

Na štai, turime dar kito produkto sudėtį :


O čia prieš tai apkalbėtas konservantas Phenoxyethanol yra pats paskutinis įvardintas ingredientas. Ar tai reiškia, kad jo 1%, o kitų daugiau? Kaip manote nuo kur šį kartą prasideda ta 1% žymė?
WaterCoco-GlucosideGlycerinButylene GlycolPeg-7 Glyceryl CocoateXanthan Gum, Glycine Soja (Soybean) OilHelianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Borago Officinalis Seed OilAloe Barbadensis Leaf JuiceCucumis Sativus (Cucumber) Fruit ExtractRosa Damascena Flower WaterHydrolyzed Soy ProteinCentaurea Cyanus Flower ExtractGlycine Soja (Soybean) SterolsRosa Damascena Flower OilPanax Ginseng Root ExtractMalva Sylvestris (Mallow) ExtractTocopherolAscorbyl PalmitateTocopheryl AcetatePeg-120 Methyl Glucose DioleatePeg-40 Hydrogenated Castor OilCaprylyl GlycolPolysorbate 20Caprylic/Capric TriglyceridePolymethyl MethacrylateBenzoic AcidDisodium EDTACitric AcidBehenyl Alcohol, Glyceryl Stearate, LecithinPentylene GlycolCaramelPotassium SorbateSodium BenzoatePhenoxyethanol.

Išties ji prasideda jau nuo čia. Xanthan Gum - ksantano guma, skirta sutirštinti tekstūrą įprastai tėra naudojama 0.1-1% koncentracija.
WaterCoco-GlucosideGlycerinButylene GlycolPeg-7 Glyceryl Cocoate| Xanthan Gum, Glycine Soja (Soybean) OilHelianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Borago Officinalis Seed OilAloe Barbadensis Leaf JuiceCucumis Sativus (Cucumber) Fruit ExtractRosa Damascena Flower WaterHydrolyzed Soy ProteinCentaurea Cyanus Flower ExtractGlycine Soja (Soybean) SterolsRosa Damascena Flower OilPanax Ginseng Root ExtractMalva Sylvestris (Mallow) ExtractTocopherolAscorbyl PalmitateTocopheryl AcetatePeg-120 Methyl Glucose DioleatePeg-40 Hydrogenated Castor OilCaprylyl GlycolPolysorbate 20Caprylic/Capric TriglyceridePolymethyl MethacrylateBenzoic AcidDisodium EDTACitric AcidBehenyl Alcohol, Glyceryl Stearate, LecithinPentylene GlycolCaramelPotassium SorbateSodium BenzoatePhenoxyethanol.



Taip pat geras pavyzdys yra mano jau prieš porą metų aprašyta Biocell veido kaukė, kurios aprašyme gamintojas kiekviename sakinyje akcentuoja kaukėje esančią hialurono rūgštį ir kiek gero darbo ji padaris. Manau dabar jau ir pačios matote nuo kur prasideda tas 1%? Taip, galimai jau po trečio ingrediento, nors jau ir po vandens esančio, antro ingrediento, įprastinė koncentracija būna 1 - 10%. Ar gi ne apgavystė, tiesa? Visa nauda kaukėje bus tik iš glicerino.

Ar gali būti blogiau?

Štai čia turime Moments4me veido kaukės sudėtį. Ar norite mokėti 6.49€ praktiškai už vandenį? :)


Taigi, nors tai tik keli pavyzdžiai galbūt susipratote, kad kosmetikos sudėtyse svarbiausi, didžiausią dalį sudarantys ingredientai bus tik kokie pirmi 5, o kartais ir dar mažiau. Man labai patinka parduotuvėse kiloti prekes ar į sudėtis žiūrėti internetu, nes dažnai gamintojai aprašyme akcentuoja kokį gėrį jums padaris egzotiškas sviestas, hialurono rūgštis ar koks nors ekstraktas, bet dažnai jų būna tik mažas lašelis. Nors atminkite, kad su kai kuriomis medžiagomis tai ne visada yra blogai, ne veltui kosmetikos gamyba yra smarkiai reguliuojama ir per didelis kiekis net odai naudingų medžiagų gali pakenkti. Bet žinant ingredientus, ypač atkasant nuo kur prasideda ta 1% riba, daug lengviau suprasti ar verta tiek mokėti už priemonę.

O čia įdomumo dėliai dar keletas dažniau sutinkamų medžiagų ir tipinės jų koncentracijos :
Benzyl Alcohol 0.2-1.15% (maximali norma EU)
Glycolic Acid 1-20%
DMDM Hydantoin leidžiama iki 0.6%
BHT tipinis 0.01-0.1%
Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil - arbatmedžio lapų aliejus 0.01 - 3.0%
Vitaminas E (Tocopherol) 0.5-2.5%
Cetearyl Alcohol 0.5-10%

Taip pat yra priimta, jog alergenai kaip Limonene, Linalool yra išskiriami ir rašomi sudėties gale, kaip ir sudėtyje esantys dažikliai.

  • Suformuluota be..

Pirkėjų apgaudinėjimas ne vien pasireiškia aprašymuose. Dabar vienas dažnas marketingo triukas yra matomoje vietoje ant pakuočių užklijuoti lipdukai skelbiantys "Be parabenų" ar "Be SLS". Dažniausiai tai visgi būna tiesa, tačiau kažkuo juk tuos ingredientus pakeisti reikia ir kartais jie būna pakeičiami ne ką geresne alternatyva.


Pavyzdžiui ant šios Beauty Jar produkto pakuotės gerai matomoje vietoje yra lipdukas, skelbiantis, kad priemonėje nėra SLS ir parabenų. Puiku! Tačiau atsukus sudėtį jau antras ingredientas yra Sodium Laureth Sulfate (SLES). Jei jau vengiate SLS, tai greičiausiai vengsite ir tokio artimo ploviklio kaip SLES. Parabenų nėra taip pat, tačiau yra keli dar net blogesni, ypač agresyvūs konservantai, kurie gali sukelti dideles alergijas - Methylisothiazolinone ir Methylchloroisothiazolinone. Tad jei pažymima, kad sudėtyje nėra kažkokių žymių blogiukų nereiškia, kad sudėtis bus gera, jie tiesiog gali būti pakeičiami kitais.


O iš čia važiuojam į :

  • Natūralus, Organic ar 94.5% natūralių sudedamųjų dalių ne visada yra gerai

Na, grįžkime prie to paties, tariamai 94.7% natūralaus produkto. Ar tokios sudėties tikėjotės? Daug ingredientų yra toksiški, dideli alergenai, dermatitų sukelėjai, kenkiantys endokrininei sistemai. Ir dauguma jų sintetiniai, o ne natūralūs. 

Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Glycerin, Sodium Chloride, Xanthan Gum, Bambusa Arundinacea (Bamboo) Stem Powder, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Shell Powder, Zingiber Officinale (Ginger) Root Powder, Propylene Glycol, Cocamine Oxide, Cocamidopropyl Betaine, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Citric Acid, Betaine, Tetrasodium EDTA, Polyquaternium-7, Magnesium Chloride, Magnesium Nitrate, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Benzyl Salicylate, Geraniol, Hexyl Cinnamic Aldehyde, Lilial, Linalool, Parfum.

Natūralus kosmetikos produktas yra labai plati sąvoka su kuria gali žaisti gamintojas. Ir natūralus ne visada yra gerai, ką mums lengvai parodo gamta. Nuodingoji gebenė yra natūrali, musmirė yra natūrali, lava yra natūrali, bet šie dalykai jokiu būdu mums ne geri. Net nesileidžiant į kraštinumus daug žmonių alergiški tokiems paprastiems natūraliems dalykams kaip medus ar žiedadulkės, riešutai, vaisiai ar gėlės. Tokio tipo kosmetikoje labai dažnai pasitaiko daug eterinių aliejų, kurie taip pat gali būti intensyviai alergizuojantys, jie susideda iš daug cheminių komponentų, gali turėti ir pridėtų neaiškių priemaišų. Alergija gali net atsirasti ne iš karto, o palaipsniui naudojant kažkokį produktą. Tad užmeskite akį sudėtyse ieškodamos žodžio essential oil ir tikrinkite viską, nepasimaukite ant kabliuko dėl kažkokių užrašų ant etikečių!

  • Bėgiojantys triušiai : Cruelty free produktas ar Cruelty free kompanija?



Na ir pabaigai, ne kartą esu skaičiusi, kaip kai kurios lietuviškos kompanijos pabrėžia, kad netestuoja ant gyvūnų arba atsakinėja į tokius klausimus komentaruose. Tai nėra kažkoks pranašumas iš kitų, nes ES kosmetikos bandymai su gyvūnais yra uždrausti! Teoriškai mūsų parduotuvių lentynose negalite rasti nei vienos testuotos ant gyvūnų priemonės, tačiau didžiam nusivylimui, tai nereiškia, kad kai kurios kompanijos netestuoja jos kitur. Apskritai netestuojančių kosmetikos ant gyvūnų kompanijų sąrašus lengvai galite rasti internete.

Visa mano informacija yra patikima, galite double-check'inti - tikrai noriu jus informuoti, o ne dezinformuoti, nes tų mitų apie kosmetikos etiketes yra apstu ir taip. Jeigu kažką netyčia pamiršau paminėti, galite manęs paklausti :) Reziumuojant, džiaugiuosi, jei buvo tokių, kas perskaitė iki galo! Tikrai žinau, kad ne visiems kosmetikos sudėtys yra įdomu ar rūpi ir tuo domėtis jums tikrai niekas neliepia. Bet toms, kurioms įdomu, tikiuosi toks įrašas patiko ir buvo naudingas, nes prie jo praleidau nemažai laiko, taip pat sudėjau ir nemažai savo žinių :) 

♡ draugaukim? ⇢ sek instagram ir facebook
Besame ❤

You May Also Like

18 komentarai (-ų)

  1. Kaip Fibi pasakysiu Well that is brand new information! bet tai tikrai wow!👏😲 išsižiojus skaičiau - ačiū už tiek daug visko naujo!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nu geras tiek naujienu perskaiciau - dabar visai kitaip ziuresiu i kosmetikos priemones :D Taip idomu pasidare kad nnet savas lekiau tikrint. Aciu uz toki naudinga irasa! Protingesne likau perskaicius. Saunuole Besame!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiūūū! Labai džiugu, kad sudominau pasidomėti ir savais kosmetikos produktais :) Tikiuosi, kad šitos žinios pravers!

      Panaikinti
  3. Esu pastebejusi dar viena keista reklamini triuka. Uzrasa "Be SLS" uzdeda pvz. ant... plauku balzamu, kurie paprastai ir siaip jokiu SLS arba SLES sudetyje neturi :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Haha, nu, tiksliai! Tikrai kartais būna ir taip :)

      Panaikinti
  4. Ačiū, labai naudingas įrašas :) Ypač sudomino dalis dėl ingredientų eiliškumo, kaip tik šiandien planavau įsigyti First aid beauty Skin rescue acne clearing pads with white clay, su 2 proc. salicilo rūgštimi, bet sudėtyje po vandens ir Polysorbate 80 iškart eina Phenoxyethanolis :/ Tai kaip ir akivaizdu, kad sudėtis apskritai ne puikiausia, bet kiek tada tos salicilo rūgšties išvis yra? Žodžiu, nepirkau, susiradau kitą produktą ir kartu pasidarė aišku, kad man dar mokytis ir mokytis apie sudėtis :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, pasižiūrėjau apie tą produktą, tai salicilio rūgštis kaip ir atskirai prie active ingredients parašyta. Tai sunku suprasti kai taip :) Labai smagu, kad įrašas buvo naudingas!

      Panaikinti
  5. Ačiū už įrašą! Man tai įdomu buvo sužinoti apie Xanthan Gum (ir Butylene Glycol) koncentraciją. Va ir priminei kad negalima užsimiršti. Kartais matau Phenoxyethanol paskutinį sąraše, o tai dar nereiškia kad jo yra mažiausiai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi ne, tikrai ne :) Aš pati ankščiau nežinodavau to, tai džiaugdavausi jį paskutinį sąraše pamačius :D

      Panaikinti
  6. Ačiū labai už naudingą informaciją 🌷🌷🌷

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prašom 🤗 Labai džiugu, kad įrašas buvo naudingas!

      Panaikinti
  7. Gal pirma karta su tokiu malonumu tiesiog surijau irasa apie sudetis, kuris iprastai turetu but nuobodusą. Buvo ziauriai idomu! Mielai skaityciau ir daugiau tokiu irasu. Ir mokslas idomu ir nuolat palaikoma intriga.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Įsivaizduojat, tik dabar komentarą pamačiau :) Labai malonu, kad įrašas taip patiko!

      Panaikinti
  8. ačiū labai.. tik dabar Jus radau.. o Jūs jau neberašote.. :( labaaai laukčiau naujų postų.

    AtsakytiPanaikinti